Vill du minska risken att dö i förtid ska du äta en näve nötter om dagen. En ny studie visar att en handfull nötter om dagen minskar risken att dö i hjärtsjukdom med 29 procent och risken att dö i cancer med 11 procent.

Enligt forskarna är nötterna bra eftersom de bland annat sänker kolesterolet och minskar inflammationer:

– Studien visar en koppling mellan att äta en liten handfull nötter och en minskad risk att dö i hjärtsjukdom. Nötter innehåller omättade fetter, protein och en rad vitaminer och mineraler och är bättre som mellanmål än choklad, kakor och kex, säger Victoria Taylor, dietist vid British Heart Foundation till BBC.

Vilka nötter man äter tycks inte spela någon roll. Samtliga nötter som förekom i studien, till exempel jordnötter, pistagenötter och valnötter var lika nyttiga. Studien visade också att de som åt nötter regelbundet oftast var smalare än de som inte åt nötter. Att man skulle bli tjock av att äta nötter stämmer alltså inte. 

I studien har forskarna under 30 år följt 120 000 personer. Studien publicerades nyligen i New England Journal of Medicine.

Nötter ger längre liv

Nötter varje dag ger ett längre liv DN 21 nov 2013

En handfull nötter varje dag minskar risken att dö i förtid, visar. forskning. Dessutom ten­derar nötätare att vara smalare än andra.

Nötter tycks ha en positiv effekt på hälsan. Risken att dö av både hjärtkärlsjukdomar och cancer minskar rejält.

Åtminstone  om man ska tro en studie som publiceras i New Eng­land Journal of Medicine. 

Enligt denna löper personer som äter minst 28 gram nötter varje dag 20 procents lägre risk att dö i förtid.

- Risken att dö i hjärtsjukdom minskade med 29 procent, säger Charles Fuchs, chef för Gastroin- testinal Cancer Center vid Dana Faber i USA och en av forskarna bakom studien.

Motsvarande siffra för cancer var elva procent.

I studien, som finansierats av The international Tree Nut Council och National Institutes of Health i USA, har forskare analyserat data från två större studier sorti pågått sedan 1980 respektive 1986 och som till­sammans involverar runt 120 000 kvinnor och män.

Vartannat eller vart fjärde år har deltagarna fått svara på detaljerade frågor om deras livsstil, bland annat om hur mycket nötter de äter.

Ett annat, lite mer överraskande resultat, var att nötätarna i genom­snitt var smalare än andra. Huru­vida vissa nötter är nyttigare än andra framgår dock inte. TT